2014. január 25., szombat

Sok kérdés - egy válasz

Sziasztok!

Gondolom Tőletek is sokan kérdezték már, mi is az a boldogság, mi kell hozzá stb. Én is egyre többet találkozok ezzel. Úgy is, hogy tőlem kérdik, úgy is, hogy mástól, és én csak a választ hallom. És igazából mindig megdöbbent a többi ember válasza, vagy épp hozzáállása.
Szinte kivétel nélkül ezeket a válaszokat hallom, olvasom mindenhol: legyen sok pénzem, szép házam, menő kocsim, telefonom, bomba testű barátom/barátnőm stb stb. Tényleg ennyi lenne a boldogság, és enélkül nem is lehetnénk azok?!

A régi barátságfüzeteimet olvasva találtam ezt a kérdést, amit még 6. osztályban tett fel az akkori legjobb barátnőm:

"Mondd el, szerinted milyen a tökéletes boldogság pillanata!"

Na, hát én most elmondom, számomra mi az. Nem kell hozzá pénz, menő cucc, sőt még kocsi sem! 

Ez az a pillanat, amikor az elméd túllép a társadalmi normákon, és elvárásokon. Az, amikor nem tárgyakhoz vagy emberekhez, hanem érzelmekhez kötődsz. Mert a menő cucc is elavult lesz, egyszer a pénz is elfogy, a barátok-szerelmek szintén jönnek-mennek, mert a legtökéletesebb emberi kapcsolat sem zökkenőmentes.

Egészen eddig én is efféle álmokat kergettem. Hogy majd egyszer gazdag leszek, sokat utazok, híresé válok az Only Human által, és egy hosszú hajú Adonisz pedig mindig mellettem lesz. De valóban boldog lennék-e így? Valóban boldoggá tenne-e az, hogy mindig meg kell majd feleljek a társadalomnak? Mert ha "rocker vagy, öltözz és viselkedj is úgy" Nem. Ez nem én vagyok. Nem ez jelentené a boldogságot az életemben. Tudjátok mit? Nem érdekel a pénz, a hírnév és a vagyon. Mulandó dolgok. Az se számít, hogyan nézel ki. Lehetsz goth, rapper, plázacica, vagy átlagember. A boldogság nem a külsőségeken múlik. Lehetsz kövér, pattanásos, fogszabályzós, esetlegesen élhetsz testi fogyatékossággal, boldog akkor is lehetsz, csak el kell fogadni önmagad. Ha magadnak akarsz megfelelni és nem a társadalomnak, akkor nyert ügyed van. Ne a médiából válassz példaképet, hanem élj úgy, hogy Te magad legyél az! Én már megjártam a poklot, mert próbáltam eleget tenni sok gonosz embernek, akik csak nevettek rajtam, mert nem volt darázsderekam, tükörsima arcbőröm, menő ruhám, és még sorolhatnám.

Aztán ledobtam magamról 20 kilót, miután kiderült a napallergiám, sokat javult a bőröm kinézete is, eldobtam a fogszabályzót, 19 évesen, életemben először (!) kisminkeltem magam, felvettem életem első fekete csipkés felsőjét, csipkés szoknyáját, és lám, azok, akik kiközösítettek és megaláztak egyszerre szóba álltak velem. És tudjátok mit? Nem lettem boldogabb. 

Mert a boldogság tudjátok mi?

Az, amikor mezítláb sétálsz a frissen nyírt fűben, mikor a hűsítő nyári záporban bőrig ázol, és miközben a szivárványban gyönyörködsz, bokáig gázolsz a langyos pocsolyában, nem törődve a távolról morajló felhőkkel. Amikor egy forró nyári napon végig sétálsz a városon, és turistaként viselkedve bámészkodsz, megismerve ezzel egy új oldalát Békéscsabának. Amikor a folyópartra merészkedsz, holott rettegsz a nyílt víztől, de a vadkacsák látványa visszaadja a bátorságod. Amikor mosolyogva mész végig a város főutcáján, és érzed magadon a gránátalma-mangó testpermeted illatát. Amikor törökülésben utazol a vonaton és a falu határában kihajolsz az ablakon, és megcsapja az orrod a mező illata. Befordulva az utcátokba, leveszed a szandálod, és meztelen lábbal sétálsz hazáig a forró aszfalton, miközben a szemed láttára bukik a Nap a horizont alá. Amikor belekortyolsz a házilag készített bodza üdítőbe, miközben egy szál bikiniben nekiállsz gyümölcsöt enni a kertben, nem törődve a hőséggel, mert a felfújhatós medence úgyis teli van vízzel, és igaz, kilóg a lábad belőle, de jó érzés csobbanni benne. Amikor a félhomályban a macskáddal együtt kergeted a cserebogarakat a fűben. Amikor régi zenéket hallgatsz kazettáról/bakelitről, és egy pörgős örökzöldnél csak úgy táncra perdülsz, és kifulladásig ropod. Amikor összeül a család, a szomszéd és a barátok egy jó szalonnasütésre. Az a frissen elkészített hagymás zsíros kenyér, aminek ízét most is érzed a szádban. És az érzés, amikor teli hassal kifekszel a fűre, az a langyos szellő, ami hűsít, és az a  nyári por és estike illat... Amikor késő éjjelig számolod a hullócsillagokat a fűben fekve... Na ez az, amit az én szótáramban boldogságnak hívnak. És kell-e vagyon vagy drága, modern elektromos kütyü hozzá? Aligha.

És ugye, az emberek. Kell-e pénz ahhoz, hogy egy ratyi napot feldobj azzal, hogy a kollégáiddal gyerek módjára hócsatába kezdjetek? Hogy odaülj ahhoz az emberhez, aki fontos neked, és beszélgess vele. Hogy süss sütit csak azért, hogy másokat megkínálj? Hogy kiülj a barátnőddel a parkba hintázni, és tiszta szívből nevetni azon, ha valamelyikőtök valami vicceset csinál. Amikor falunapon közös főzésbe kezdtek a kollégákkal. Amikor egy beköpött poénon még hónapokig nevettek, de nem avattok be akárkit a titokba.....

És ugye, maga a szerelem. Amikor ráébredsz, hogy ő kezd fontossá válni neked. Amikor senki se gondolna arra, hogy te bármit is érzel iránta, mert azt hiszik, hogy te "csak hosszú hajú rockerekkel" kezdesz. Mikor senki se veszi észre azt a pici mosolyt, amikor vele beszélsz.....Amikor vele álmodsz, hogy falunapon, tűzijáték közben eléd áll, és szerelmet vall..... És a szíved legmélyén érzed, tudod, hogy ez a nap el fog jönni.....El KELL jönnie......

És így télen, amikor el vagyok kenődve, mindig felidézem ezeket a pillanatokat, illatokat, ízeket, zenéket. Akaratlanul is mosolygok, miközben a kazettás magnón feltekerem a hangerőt, hátradőlök, és egyszerűen eltűnik minden gond. Ilyenkor szoktam elmélyedni a dalszövegekben, ezekben a percekben töltődök fel újra a mindennapokban. És amikor ezeket az emlékeket és dallamokat összekötöm azzal a személlyel, aki a tudta nélkül beköltözött a szívembe..... Na ez az, amit boldogságnak hívnak. :)

És ezeket az érzéseket belőlem nem a csörömpölős, hőbörgős zene váltja ki. Nem is a Nightwish. Hanem egy Joy nevű osztrák zenekar a '80-as évekből. Nekem ez a zene maga a nyár, maga a szerelem, maga a barátság. Maga a tiszta érzelem.





És most valahogy nem érdekel a havazás sem xD Jelenleg a nyárnak jobban örülnék, de alig várom, hogy a kutyámmal minden létező hótakarót széthemperegjünk ;)

Vigyázzatok magatokra!
Dana



Hi all,

I've written a lot in Hungarian, but in English it will be a bit shorter. So, do you get ever the question: "What is happiness?" Most of people in the world think that money is the only way to be happy. I think we don't need money, car, Iphone or something like that to have a perfect life.
For me the best moments are when I can be myself. Walking in the street after a storm, watching the rainbow. Have you ever felt the grass under your bare feet? Have you ever watched the falling stars? These are so special moments I think. Like the barbecue with your friends and your family. The smell of the foods are in my nose. You don't need to have money to get friends. And you shouldn't have much money to fall in love..... It doesn't matter how fat or tall are you. Just be yourself and you're gonna be happy. Many years ago I was little bit fat and people hurted me so much. But I changed a lot and I learned how can I feel myself OK. I don't care about society's expectation. And my life goes well :) 
I think I fell in love with a boy but nobody knows it. Because he is not goth, that's why they can't imagine it. But it's true, I love him and I don't care about his music style ;) 
You can also find some videos in this post. This music means to me the real summer, the real love and the real emotions. Yes, I am a goth but this band, called Joy means so much to me. Good good memories ;)

Now in Hungary there's a cold weather and this night we got some snow..... Summer is so far away... But anyway, tomorrow me and my dog are going to be in the garden and we will play a lot with the snow ;)

Have a nice day to you!
Kisses, Dana

2 megjegyzés: